Zomer-organisatie
 
Tip dit verhaal aan je vrienden!
Ook bij ons werken?
Bekijk onze vacatures of neem contact op met Antoinette van der Burg.
Alle vacatures

Zomerprogramma – wat de jeugdzorg doet als de scholen dichtgaan

In de zomer gaan de scholen dicht, dat weet iedereen. Het Schakenbosch College is hierop geen uitzondering. De bijbehorende zomervakantie heeft alleen wel gevolgen voor het leven op Schakenbosch, want schooluren zijn een aanzienlijk gedeelte in het reguliere dagprogramma van jongeren. Daarom zet trajectcoach Maaike Weber elk jaar een speciaal zomerprogramma in elkaar. “Van knutselen op de groep tot een spectaculair uitje, we doen van alles.”

Waarom een zomerprogramma

Het aanbrengen van structuur en stabiliteit is een belangrijk onderdeel van de behandelingen op Schakenbosch. Het zomerprogramma geeft jongeren dus in de eerste plaats rust en houvast. Maaike: “Een dagbesteding zorgt ervoor dat jongeren zich niet gaan vervelen. Bovendien blijven ze zo leren, doordat ze kennismaken met nieuwe dingen. De behandelingen lopen verder ook gewoon door.”

Zomerse tijden

Net als leeftijdsgenoten willen onze jongeren in de zomer gewoon leuke dingen doen. “Kunnen uitslapen hoort daar ook bij”, vertelt Maaike. “We beginnen daarom in de ochtend om half 11, in plaats van kwart voor 9. De meeste dagen bestaan uit vier blokken van een uur, maar op vrijdag stoppen we om half 1. Op deze manier vullen we de weken van 22 juli tot en met 30 augustus.”

Afwisselende activiteiten

Medewerkers van Schakenbosch en het Schakenbosch College werken samen om het programma te vullen. Ook komen er mensen van buitenaf langs om workshops te geven. Maaike: “We gaan drone vliegen, 3D printen en graffiti spuiten op houten panelen. We hebben een roofvogelshow en een workshop over slangen en spinnen. De politie en de brandweer komen ook nog voorlichting geven, wat natuurlijk heel anders is dan bijvoorbeeld de nagelstyliste die er ook een dagje is.”

"Wij hebben activiteiten van koekjes bakken tot een dagje Walibi."

Om het zomerprogramma zo natuurlijk mogelijk te maken, verschillen de activiteiten sterk van omvang. “Net zoals je in de zomer soms een dagje thuis bent en soms erop uitgaat”, zegt Maaike. “De meeste activiteiten zijn bij ons op het terrein, zodat zoveel mogelijk jongeren mee kunnen doen. De groepen doen daarnaast één keer iets groots als een dagje Walibi. Dat soort dagen zijn natuurlijk spectaculair, maar we gaan ook weleens stickers maken of koekjes bakken voor de buurt.”

Positieve reacties van jongeren

Naast de educatieve doelen van de activiteiten is het natuurlijk ook belangrijk dat de jongeren het zomerprogramma leuk vinden. Maaike weet dat de jongeren vooral over de grote activiteiten enthousiast zijn. “Dat is ook wel logisch. Een spectaculair uitje maakt natuurlijk meer indruk dan een dag op de groep. Het draait allemaal om de balans.”