Verhaal
“Ik vind dit een van de mooiste dingen op Schakenbosch”

“Ik vind dit een van de mooiste dingen op Schakenbosch”

“One, two, three, four!” Luide woorden zijn het startsein voor nog meer geluid. Het is de brassband van Schakenbosch, een initiatief van jeugdzorgwerker Angelo. “De brassband-clinics zijn eigenlijk per toeval ontstaan”, zegt hij. “We hadden in 2016 een hoop Antilliaanse jongeren. Zij vonden het leuk om met muziek bezig te zijn, dus toen ben ik gestart met het geven van trainingen. Al snel wilden andere jongeren ook meedoen.”

Swingend over de drempel

De band komt eigenlijk niet helemaal uit het niets. Zelf speelt Angelo namelijk al jaren in een brassband. De tweede instructeur is Ango, die speelt in de Haagse band ‘Legendairs’. Angelo vertelt dat er een taakverdeling is. “Ango is meer gefocust op de muziek, ik meer op de jongeren. Ik help ze met positieve aandacht net over dat drempeltje heen. Ook bij de trainingen, maar zeker voor een optreden.

Plezier hebben is natuurlijk belangrijk tijdens het maken van muziek. Maar Angelo weet dat dat niet het enige is. “Muziek is een uitlaatklep. Het is vaak een goed middel om gevoelens te uiten en om emoties naar buiten te brengen. Soms zie ik jongeren gespannen mijn les binnenkomen. Hier kunnen ze dan helemaal ontladen, zodat ze heel zen weer naar buiten gaan.”

“We nemen extra de tijd, zodat jongeren
lekkerder in hun vel zitten.”

“Voor zulke momenten doen we het”, zegt Angelo. “Dan weet ik dat we goed bezig zijn. De band is absoluut een meerwaarde voor de jongeren die hier zitten, het geeft ze zelfvertrouwen. Dat maakt de brassband voor mij een van de mooiere dingen van Schakenbosch.”

Solliciteer direct